ASSALAMUALAIKUM
SELAMAT DATANG. FOLLOW BLOG SAYA EH. HAVE FUN STALKING :)
haiqalrosli.blogspot.com: March 2012

Cinta Tak Dibalas




Assalamualaikum. Entri kali ni mcm jiwang sgt kan tajuknya? Hee sje je bagi gempak. Sbnarnya entri ni dibuat khas untuk blogger2 yg cintanya tak dibalas. Sebagai makhluk Allah,kita sentiasa tak boleh lari drpd menyukai insan berlainan jantina. Boleh dikatakan in adalah lumrah kehidupan. Pernah tak rasa kecewa,putus asa,semangat luntur bila cinta kita tak dibalas? Kalau yg tak pernah rasa tu anda mmg btul2 bertuah. So kepada yg berpengalaman kita ada tips sikit.

Hati kita meronta untuk mencintai dan dicintai. Alangkah remuk redamnya hati tatkala apa yang kita cintai tidak kita miliki. Alangkah kecewanya jiwa tatkala cinta kita tidak dibalas oleh orang yang kita cintai. Ternyata hati itu bukan milik kita, ia milik Allah. Kita tidak bersalah tatkala cinta itu lahir terhadap seseorang, tetapi kita keterlaluan tatkala kita memaksa ia kepada seseorang. Bukankah sepatutnya kita redha dengan ketentuan Allah yang tidak menumbuhkan cinta terhadap kita di hati orang yang kita cintai? Alangkah zalimnya kita tatkala kita tidak dapat menerima apa yang telah ditetapkan oleh Allah. Sedangkan saban hari kita sering tidak menghargai cinta Allah, kita tidak pula membalas segala anugerah cinta yang Allah berikan kepada kita pada setiap hembusan nafas, pada setiap detik kehidupan yang kita lalui. Bukankah Allah lebih layak untuk murka kepada kita kerana kita tidak membalas-Nya dengan ketaatan yang sepatutnya?

Mesti pasrah bila cinta ditolak. Tapi jgnlah kita berputus asa,percayalah Allah akan memberi yang lebih baik. Meskipun seringkali hasrat untuk bersama dia begitu kuat, namun apakan daya jika cinta ditolak,jadikan ia sebagai pengalaman supaya kita lebih matang untuk melalui hidup yg akan datang.

Sebagai seorang insan,kita hendaklah sentiasa berdoa supaya Allah temukan kita dgn org yg sayangkan kita. Bila hari ini Allah belum temukan kita dengan orang yang kita cintai,jgn lah berputus asa,insyaAllah ia akan datang esok atau lusa,atau bila–bila pun ia kehendaki,itu adalah sebahagian dari kekuasaanNya. Cuba kita fikir,buat apa kita bergantung dgn org yg kita syg tp dia tak hargai pun kehadiran kita,lebih baik kita bergantung dgn org yg sayangkan kita. Berdoalah wahai teman2 supaya cinta yg abadi itu dtg.

p/s: Kepada yg terasa.. Alhamdulillah,semoga Allah membuka hatimu.

Coretan



Tangan ini mula menulis apa yang telah dikarangkan oleh hati ini di dalam kalbu. Aku mula tertanya-tanya adakah aku sudah seharusnya mula mencari sebahagian diriku yang hilang. Bukanlah niat ini disertai oleh nafsu tetapi atas keinginan seorang muslim mencari sebahagian agamanya. Acap kali aku mendengar bahawa ungkapan “kau tercipta untukku..“

Aku awalnya kurang mengerti apa sebenarnya erti kalimah ini kerana diselubungi jahiliyyah. Rahmat dan hidayah Allah yang diberikan kepada diriku, baru kini aku mengerti bahawa pada satu hari nanti, aku harus mengambil satu tangungjawab yang sememangnya diciptakan khas untuk diriku, iaitu dirimu. Aku mula mempersiapkan diri dari segi fizikal, spiritual dan juga intelektual untuk bertemu denganmu.

Aku mahukan pertemuan kita yang pertama aku kelihatan ‘sempurna’ di hadapanmu walaupun hakikatnya masih banyak lagi kelemahan diri ini. Aku cuba mempelajari erti dan hakikat tanggungjawab yang harus aku galas ketika dipertemukan dengan dirimu.
Aku cuba membataskan perbicaraanku dengan gadis lain yang hanya dalam lingkaran urusan penting kerana aku risau aku menceritakan rahsia diriku kepadanya kerana seharusnya engkaulah yang harus mengetahuinya kerana dirimu adalah sebahagian dariku dan ianya adalah hak bagimu untuk mengetahui segala zahir dan batin diriku ini.

Aku hanya mengharapkan keredhaan Allah. Yang aku takuti, diriku mula didekati oleh wanita kerana harta dan perwatakanku.
Baik yang indah berhijab atau yang ketat bert-shirt, semuanya singgah disisiku. Aku risau imanku akan lemah. Diriku tidak dapat menahan dari fitnah ini.





Im Addicted And I Can't Stop It



Assalamualaikum :). Apa khabar sume? Hee hope sihat yep. Dah lama rasanya tak update blog,biasalah skrg busy sikit,bukan busy study,tp busy tgok drama korean kt atas tu. Dlm byk2 drama korea yg dah tgok,mungkin la ni drama korea yg paling best. Bukan sbb ape,jln citer dia mmg menarik gila. Hero and heroin dia mmg awesome gila.



Jln cerita dia mcm biasalah full with love sarang sarang tu,hee. Tp yg lainnya sebab bnyk action. Yg perempuan mesti cair punya tgok lee min ho berlakon jd hero. Yg lelaki mesti jatuh cinta dgn park min young. Waa couple dlm cerita ni mmg sesuai gila. Suke tgok diorg belakon. Ost dia pun best jgk,antaranya Cupid-Girls Day,dgn Sarang-Yim Jae Bum. Tu yg aku tak boleh stop tgok citer ni,selagi tak abis tak boleh nak stop,nasib baiklah skrg ni cuti mid sem,boleh la layan skjp. Pape pun harap korang sudi tgok cter ni,mmg tak rugi tau.



Kadang2 rasa cm nak pg korea,nak makan kimchi and hidup mcm org korea. Hehe perasan,tp insyaallah satu hari nnti nak pg jgk sne,nak melawat negara kpop la katakan. Kalau korg ade cadangan drama korea ape yg boleh aku tgok,sila tinggalkan komen yep. Nnti free bleh download and tgok. Kamsamida everyone :)