ASSALAMUALAIKUM
SELAMAT DATANG. FOLLOW BLOG SAYA EH. HAVE FUN STALKING :)
haiqalrosli.blogspot.com: 2012

Pengubat Hati Yang Luka

Patah hati atau orang muda-muda sekarang sebut, broken heart, itu biasanya kerana dua perkara, putus cinta atau ditolak pinangan/lamarannya. Tapi kalau dilihat pergaulan zaman sekarang, sebab patah hati kebanyakan adalah kerana cinta. Dan hubungan cinta couple ini sememangnya satu hubungan yang salah. Kalau dilihat dari segi apa-apa pun, couple lebih banyak membuat patah hati daripada suka hati. Status hubungan pasangan atau couple ini tidak jelas, tidak sah dan yang pasti tidak serius.

Malah banyak anak muda waktu ini terlanjur sehingga melakukan perkara yang melampau seperti zina. Paling kurang pun berpegang-pegangan tangan. Buat yang gagal melamar / pinangan ditolak, bukannya yang kamu lakukan itu salah. Mungkin pasangan yang menolak kamu bukan jodoh kamu. Mungkin dia hanya pelangi indah yang cuma hanya sesaat menghiasi bumi, dia bukan bulan yang selalu setia menemani bumi dalam menggantikan matahari.

Ingat, Allah sudah menjamin tiga perkara iaitu rezeki, ajal dan jodoh. Dan jangan lupa Allah juga berfirman, ertinya : “Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).” (QS. An Nuur: 26)

 Kalau kita sudah terlanjur patah hati, jangan gelap mata. Keep think positive. Kita masih boleh memilih apa yang akan kita lakukan kemudian. Dan itu terserah pada kita, positif atau negatif. kalau ubat hati itu ada lima, maka ubat patah hati juga ada lima :
 1. Jangan mendramatik-kan keadaan Kalau patah hati, tak perlu bersedihan terlalu lama. Hindari suasana yang membuat kamu menjadi sebak atau melankolis. Tak usah dulu mendengar lagu-lagu dengan tema patah hati, atau melakukan aktiviti lain yang membuatkan sesak hati. Itu sama sahaja menabur garam di atas luka. Pedih bukan?
 2. Putus asa itu dosa Ingat bahawa berputus asa itu dosa. Rasulullah bersabda : “Dosa besar itu adalah mempersekutukan Allah, putus asa dari kurnia Allah dan putus harapan dari rahmat Allah.” (HR. Al Bazzar dan Thabrani)
 3. Jangan menyendiri Kamu jangan menyendiri. Cari teman-teman yang dapat support dan yang dapat membuat kita bangkit lagi, bukan yang menjatuhkan kita pula.
 4. Perbanyak kegiatan positif Kita harus sering bergerak. Lari marathon, berkebun atau berbasikal boleh dilakukan. Atau kegiatan yang paling positif adalah belajar tentang Islam, dan menyertai aktiviti dakwah. Insya Allah dapat melupakan pahitnya patah hati, kerana Islam itu lebih indah dari yang kita sangka.
 5. Bersyukur, berusaha dan doa Kalau kita putus dari ikatan couple, itu bererti kita terbebas dari perbuatan mendekati zina. Kita harus bersyukur. Kalau memang sudah bersedia untuk bernikah, bernikah sahaja,tak perlu bercouple / bercinta sebelum kawin ni. Buktikan kita serius.

Buat yang ditolak lamaran / pinangan, itu tandanya calon itu tidak matching dengan Kita. Kita belum ada rezeki, cuba lagi. Dan jangan lupa berdoa kerana Allah pasti akan memberi jalan keluar yang terbaik buat kita. Pasti!

 Ibnu Qayyim rahimahullâh tentang cinta yang terpuji: “Cinta yang terpuji adalah cinta yang memberikan manfaat kepada orang yang merasakan cinta itu untuk kebahagiaan dunia dan akhiratnya. Cinta inilah yang menjadi asas kebahagiaan. Sedangkan cinta bencana adalah cinta yang membahayakan pelakunya di dunia maupun akhirat dan membawanya ke pintu kenistaan serta menjadikannya asas penderitaan dalam jiwanya.”

Single back :(


Nothing much I wanna say right now. She (my ex) left me again,for the third (maybe fourth) time. LOL this is crazy. People always said why I keep hanging around with her. Simple answer -
because of love for sure
. But its okay,this is the last time. I hope I will not do this mistake again. She left me because of the same reason 'Study'. LOL She did used that reason when she left me for the first time. I hope you got 4 flats this sem and all sem in UTP. Because yeah you can! Thanks for the memories. I’m going to be ridiculously awesome after this.

Starting tomorrow actually.

This evening I’m driving to the city and chilling with some friends, doing the usual stuff. Cooking and eating a shitload of food while being generally lazy about everything. Tonight I’m going to spend some times with my friends so hopefully I’ll have some super-mega-awesome stories to tell you lovely people when I get back. Which reminds me, I never did tell you what happened last time I went out. Maybe that’s a good thing though, it got pretty A.O rather quickly ;] No one wants me to talk about my nakedness. Well, I hope!

So now I’m off to pack my bags and pray to Allah that I don’t get lost in my life / my friends and family will always be with me / keep me on the right path / I don’t do anything stupid in my life. You know, the normal stuff.

I hope the rest of your week is simply amazing and I’ll be seeing you lovely people on another time :]

Pesanan untuk yang putus cinta. Baca doa kat bawah ni ye,semoga Allah gantikan seseorang yg lebih baik untuk kita. Amin

Happy Birthday to me :)

Dah lama rasanya tak update blog ni. Dah lebih 3 bulan kut. Maklumlah busy study. Hehehe nak cerita pasal birthday kite la. Hari ni birthday kite tau. Taktau nak ckp apa sbnrnye,tp mmg happy sangat celebrate dgn org tersayang. Ni ha gambar dia. haha comel tak? comelkan dia? hehe
Pagi (13 Oktober 2012). Hari ni ada test Academic Writing. Rasa tak best jgk la time birthday ada test tp untung sangat sbb dapat duduk satu hall dgn dia. Walaupun tak dduk sblh2 tp best la dpt tgok dia. Lepas test td pergi amik kad siswa. Tunggu lama gila. Dekat 3 jam. Last2 dia tak dpt kad tu sbb dia budak baru. Kesian dia dgn kwn2 dia penat tunggu lama. Haha yg dapatnye aku. Masa tunggu tu aku mula la nak badmood,aku biasalah bila lapar nak marah,terus badmood dgn dia td. Sorry awak,saya lapar sbnrnye hehehe. Mintak maaf
Nampak tak gambar atas ni,lepas test kiteorg terus keluar pergi ipoh dgn 2 lagi kawan. Kiteorg makan sakae sushi. Perasan tak nama dia sakae,mmg sakai pun sbb ingatkan sempena birthday dapat 50% discount,tp tak dapat, tak pasal2 duit RM 50 terbang. Nasib baik syu nak kongsi. Dah la tengah kering huhu.
tgok tu kiteorg makan bnyk gila,maklumlah tak slalu birthday kan. Untung sgt dia nak teman kite satu hari ni. Terasa di hargai laa... huhu terharu. Lepas tu kiteorg balik,beli makanan dkt cafe then dia suruh tunggu skjp,nak amik brg katanya. Tib2,dia dtg bwk hadiah... OMG... *duckface* dia bg hadiah pulak tu...amboi untunglah saya.. hehe Dia tak bg bukak kt situ,dia ckp bukak kt bilik. Smpai je bilik nampak ni..
rupanya kawan2 bilik letak bendera. sempena birthday katanya. haha thanks kawan. Lepas masuk je bilik,terus bukak hadiah.. tiba2,terkejut gila sbb hadiah yg tak disangka-sangkakan dapat. Mmg dah lama nak beli sendiri tp asik lupa je. Untunglah ada org bagi sbb yg lama dah nak koyak. Ni ha hadiah tu..
hehe beg dompet polo. Thanks Noorsyuhada binti Mat Yusoff. Semoga Allah balas balik budi baik awak. sekian
I Hope this relationship lasts forever. Amin <3 Sincerely, Haiqal Rosli

Nak Kahwin Awal Boleh? My Wedding Wishes


Ekhem,nampak tak pasangan kat atas ni,sebab diorang tiba-tiba rasa nak buat post pasal perkahwinan pulak. Gatal eh awk ni. hehe. Semua org pernah terfikir nak kahwin kan?Perkahwinan merupakan salah satu tuntutan Islam yang wajib sekiranya seseorang individu tersebut mempunyai kelayakan dan cukup syarat untuk menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami ataupun isteri. Selalunya tak ramai yg decide nak kahwin muda ni. Ramai yg rasa umur yg layak untuk berkahwin adalah 20-24 tahun.


Sebenarnya kita digalakkan untuk kahwin awal tau. Kalau ditanya knp nak kahwin awal? Mampu ke nak dirikan rumah tangga? Kahwin bukan benda main-main. Itulah masalah yg akan timbul. Tp zaman skrg ni dah byk masalah akhlak yg berlaku,so lebih baik kahwin awal,elakkan maksiat daripada berkeluasa.


Gamba di atas adalah contoh-contoh orang yg akan berkahwin awal ataupun dah kahwin dlm usia yg muda. Antaranya: Dian Pelangi ('91) - Irine Nadia ('92) - Dena Bahrin ('92) - Farah Lee ('89). Mungkin aku pulak orang seterusnya :p

Alhamdulillah. Baguslah kalau diorang decide kahwin awal. Ini satu perkembangan yang bagus sebenarnya dalam masyarakat kita. Daripada bercinta tanpa hala tuju,clash couple clash couple lebih baik bercinta lepas kahwin. Semuanya halal gitu.

Cuma yelah,kahwin ni bukan main-main. Tanggungjawab besar kan? Jangan amik remeh pasal tanggungjawab ni. Lagipun ,mampukah kita untuk menyara keluarga? Kukuh dari segi kewangan adalah satu kriteria penting untuk berkahwin sebabnya, kalau nak tanggung diri sendiri pun tak lepas, macam mana nak tanggung isteri dan anak nanti? Memanglah rezeki Allah boleh dicari di mana-mana. Tapi lebih elok kalau sudah kukuh sebelum berkahwin supaya senang untuk memikul tanggungjawab dan tak susah di kemudian hari.


Mesti kalau kita kahwin nanti,kita harapkan wedding yg gempak,begitu jgk aku:-

cupcakes

Garden Themes

Contoh-contoh pelamin

bilik tidur mcm ni

hantaran tema macam ni

Nak ada budak kecik yg comel ni boleh?

sesi autograph

Then naik kereta kuda keliling rumah

Ramai orang salah anggap bab kahwin awal ni.Renung-renungkanlah mana yg lebih baik.

p/s :

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

Twitfamous?

Assalamualaikum..

Hello bloger. Rasanya dah lama saya tak update blog ni,dah berhabuk rasanya. Biasalah skrg busy dgn assignment,quizzes dgn test. Nampak tak entry kt atas tu? Its about "Twitfamous". Zaman skrg ni dah ramai org ade twitter. Boleh dikatakan semua org ade. Tipu la kalau takde kan? Kalau yg ada tu mesti tahu apa itu istilah "Twitfamous". Diorang ni kita famous la kat twitter ni. Ramai followers gitu.

Tujuan saya tulis pasal diorang bukan sbb apa,just nak promote sikit twitfamous yg saya follow. Saya follow bukan nak dapat followback atau apa,saya follow sebab tweet diorang memang best2.Banyak yg boleh dijadikan panduan dan rujukan. Tak kurang jgk yg boleh buat kita gelak. Kita buat twitter ni pun sbb nk dpt hiburan kan? So tak salah kalau kita follow org yg boleh buat kita senyum and happy.

Nak tau siapa paling famous kat Malaysia ni? Check kt SINI!. Kat situ ade tunjuk orang-orang famous kat Malaysia. Yang paling famous semestinya Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib. Cube click gamba kt bawah ni,tgok la diorang tu,famous kan?






Usha-usha la korang ranking nombor berapa ye dlam Malaysia. Pastikan korang punya location set to MALAYSIA.

Jom Mogok "Solidarity With Palestinian Prisoners On Hunger Strike"

Baru-baru ni kita mesti ade nampak orang kt facebook,twitter dan laman sosial lain tukar avatar kan? Avatar warna coklat. Itu sebenarnya avatar yg bertujuan menyokong mogok yg dilakukan oleh tahanan palestin di penjara israel. Ada yg memperlekeh kenapa tukar,ada kesan ke kita tukar? Sekurang-kurangnya bila kita tukar,kita boleh tingkatkan kesedaran kita kepada mereka.





Gambar kt atas ni simbolik kpd Tahanan di penjara israel. Wrne coklat warna baju yg dipakai oleh tahanan palestin di penjara israel. Logo kt baju tu maknanya syabas atau singkatan kpd Perkhidmatan Penjara Israel. Anda nak tukar gambar jugak? Jom pilih kat bawah ni


































Tekan save image as,save kt desktop then tukar kt laman sosial anda.Bila dah tukar harap2 anda sebarkan sekali pasal benda ni,semoga ia memberi kesedaran. Jgn tukar je tp tak doa. Doa semoga rakyat palestin selamat.